Cégautó adó törvény, könyvelése, bevallása 2012, 2013-ban


Cégautó adó törvény, könyvelése, bevallása 2012, 2013-banA cégautó adó törvény, könyvelése, bevallása 2012, 2013-ban számos ponton változott és változni fog. Így 2012- től a cégautó adó kiszámítása és mértéke is megváltozott. A cégautó adó törvény értelmében az adó a környezetvédelmi besorolásból és az autó KW teljesítménye alapján tevődik össze.

Az adó nőtt, 7700 és 44.000 ft között mozoghat a két tényező függvényében.
Gyors gépjármű átírás TIPPKi számít adóalanynak?

Az a személy minősül adóalanynak a cégautó adó törvény szabályai szerint, aki a személyautó után költséget számol el- lehet cég, de magánszemély is.
A magánszemélyek közül azok kötelesek befizetni az adót, akik a használattal kapcsolatos költségek elszámolására tételes költségelszámolást alkalmaztak. A vállalkozások pedig mindenképpen kötelesek adózni a tulajdonukban lévő és lízingelt kocsik után egyaránt.


Mi tartozik a költségelszámolás közé:

- bérleti/ lízing díj
- kötelező biztosítás díja
- casco biztosítási díj
- anyag/ kenőanyag költsége
- javítás/ karbantartás díja
- járműadó és értékcsökkentési leírás


Mit nem sorolunk a költségelszámolás közé:


- ha a magánszemély a személyadó után útnyilvántartás alapján számol el költséget
- saját autóval történő helyközi munkába járás költségtérítése
- hivatali/ üzleti utazás saját autóval zajlott

A cégautó adó bevallása akkor történik, amelyik időszakban az adókötelezettség fennáll. Önadózással, negyedévenként kell megállapítani és befizetni  az adót a negyedévet követő hónap 20. napjáig. A fizetést az állami adóhatóság felé, a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076167 számú, NAV Cégautóadó bevételi számlájára kell feladni.   A negyedévre fizetendő cégautó adóból levonható a személygépkocsi után az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó, de nagyon fontos tudnivaló, hogy a késedelmesen megfizetett gépjárműadó sem utólag, sem a késedelmes befizetést követően esedékes cégautó adóból nem vonható le!

A cégautó adó könyvelése szempontjából nem mindegy annak a ténye, hogy a vállalkozások magántulajdonba kívánják e adni az autót. Ebben az esetben útnyilvántartás helyett kiküldetési rendelvényt vezetnek, hogy elkerüljék a cégautó adó megfizetését. Ha a cég bérli a cégautókat, azzal leszámolható lesz az autóbérlés áfája az adózás mellett.

 

Tags:
 
Gépjármű átírási információk